Skip to main content
Ek

Afet Zararlarını Azaltmak EK-3

By Şubat 26, 2022Nisan 9th, 2022One Comment

(Ek3) Örnek Değişim Planı

Örnek için seçilen senaryo: Deniz (hanım veya bey) uzun süredir almış olduğu kilolardan şikayetçidir. Bu konuda neredeyse hergün gazetede okuduğu, ahbaplarından duyduğu ya da TV programları yapan uzmanları dinledikçe, yeni bir başlangıç yapma kararı vermektedir. Ayrıca bunda son derecede de ciddidir; çünkü o kiloların sağlık problemleri yaratabilecek riskler olduğunun farkındadır.

Fakat ne yazık ki bütün bu farkındalık ve niyetlerine rağmen Deniz, kendine verdiği sözleri tutamamaktadır.

Ve nihayet bir gün, bu başarısızlığa yol açan kök sebebi sorgulamış ve o güne kadar kendini inandırdığı “irade zayıflığı” mazeretinin doğru olmadığını, çok daha basit başka bir sebebin varlığını keşfetmiştir: Deniz’in kendine verdiği sözü tutmayışının bir yaptırımı yoktur; ve bu yaptırım konusunda kendi dışından birisinden yardım almaksızın, tutulmayan sözler sürüp gidecektir.

Bunun farkına varması Deniz için bir gerçeklik anı olmuş ve hemen ardından aşağıdaki planı yapmıştır:

Adım 1 – Neyin değiştirileceğine karar verin: Deniz yaşam alışkanlıklarını inceleyince fazla kilolarının başlıca üç temel sebebi olduğunu gördü: (1) Hareketsizlik (2) Yetersiz su içme alışkanlığı sonucu bedeninin su tutması (ödem) ve (3) Gereğinden fazla karbonhidrat tüketimi.

Buna göre değiştirilecek üç alışkanlık ortaya çıkmıştır: Her ne olursa olsun her gün düzenli olarak egzersiz sayılabilecek hareketlere yer verilecek; her gün asgari bir ölçüde su ve sıvı tüketilecek ve özellikle yüksek Glisemik indeksli karbonhidrat tüketimi azaltılacaktır.

Adım 2 – Hedef ifadesini yazın: “Hedefim, ilk 3 ay içinde 4 kilo, sonraki 3 ay içinde 3 kilo ve sonraki 3 ay içinde 2 kilo ve son 3 ay içinde 1 kilo olmak üzere 12 ay içinde toplam 10 kilo vereceğim ve sonraki 3 ayda geri almayacağım.”

Adım 3 – Hedef gerçekleştirme planınızı yazın: Tanımladığım hedefime erişebilmek için:

  1. Mevsim, zaman bulma, kendimi nasıl hissettiğim gibi mazeretlere sığınmadan, her gün 30 dakikadan az olmamak kaydıyla, yürüme ve/ya ev içinde egzersiz, esneme, kardiyo hareketleri yapacağım.Ayrıca, soğuk mevsimde günde min 1.5 litre, sıcak mevsimde ise min 3 litre sıvı tüketeceğim.Yiyip içtiklerim içinde yüksek glisemik indeksli karbonhidratlara daha az yer vereceğim; bunun için çeşitli yiyeceklerin glisemik indekslerini öğreneceğim1.Masa başında uzun zaman harcamak zorunda olduğumda, cep telefonu alarmı ve benzeri bir araç kullanarak her saat başı kalkıp birkaç dakikalık basit egzersiz hareketleri (el, kol, bacak esnetme, derin nefes alma gibi) yapacağım.
  2. Bütün bu kararlarımın düzenli olarak uygulandığının gözlenmesi için şöyle bir yöntem düşündüm:
    1. Verdiğim sözlerin birinci derecede gözetimi bana ait, çünkü sonuçta yarar ya da zarar görecek olan benim. Her sözüm için kolaylık sağlayacak yöntemleri sürekli düşünüp, unutmamak için de kafa yoracağım.
    2. Yürüme veya egzersiz, su içme ve düşük glisemik indeks’li yiyecek tercihi konusunda birlikte olduğumuz aile fertlerinden ayrı ayrı yardım isteyeceğim. Örneğin su içme ve düşük GI içinse eşimden yardım isteyeceğim.
    3. Aile bireyleri sözlerimi tutmama yardımcı olmayı arzu etseler de zaman içinde işin ciddiyeti azalabilir ve gözetim rolünü tam yapamayabilirler. Bu nedenle, benzer probleme sahip olduğunu düşündüğüm üst kat komşumuz Muzaffer (bey veya hanım) ile karşılıklı (çapraz) dayanışma anlaşması yapacağım. Muzaffer benim planımın, ben de Muzafferin planının uygulanışının gözlemcisi olacağız. (kendisiyle görüştüm memnuniyetle kabul etti).

Adım 4 – Planınızı gerçekleştirmek için bir sigorta (taahhüt) üretin: Adım 2’de tanımlanan hedefime üçer aylık dönemler halinde erişemeyişim halinde, Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı’na her başarısız dönem için TL5,000 bağış yapacağım. 12 aylık süre sonunda, başarısızlık halindeyse TL5,000 TL daha bağış yapacağım. Bu rakamlar, aylık geliri TL8,000 olan benim için ödenmesi ancak borçlanma yoluyla olabilecek; bu nedenle de mutlaka uzak durulması gereken zorlayıcı koşullardır.

Bunun gözetimi için BNGV’na2 bir mektup yazıp, en çok ödeyebileceğim meblağ olan (0 ila 3×5000) arasında TL tutarında bir bağış yapılabileceğini ve bu konuda kendilerini denetçi olarak belirlediğimi bildireceğimi; durumumu BNGV’nin de bir görevlisince yakından izlenmesini talep edeceğim..

Adım 5 – Aşağıdaki forma taahhüdümü ve diğer bilgileri gireceğim.

Fikirlerinizi Paylaşın.

Formu kullanarak düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir ve bu içeriği geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz.

Kaynaklar


1 Bazı yiyeceklere ait GI değerleri için bkz. https://www.burcusen.com.tr/glisemik-indeks-nedir-glisemik-indeks-tablosu/

2 Fulya Mahallesi, Büyükdere Caddesi, No:74/A Torun Center, Kat:B-1, Garden Ofis No: 171 (E:98), 34394 Mecidiyeköy-Şişli /İstanbul bilgi@beyaznokta.org.tr, www.Beyaznokta.org.tr

One Comment

Leave a Reply