Bu günlerde deprem bölgesinde harıl harıl enkaz kaldırılacak. Bu enkazlar genellikle inşaat molozları, evsel atıklar ve parlayıcı, patlayıcı, toksik kimyevi maddeler olacak. Bu maddelerin geniş bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulacağını sanmıyorum, çünkü deprem öncesi böyle bir hazırlığın olduğunu duymadım.
Ama milyonlarca ton olabilecek bu enkazın alel acele kamyonlarla plansız programsız bir şekilde belirlenmiş yerlere dökülüp üzerinin örtülmesini doğru bulmuyorum. Eğer böyle yapılırsa bu döküntüler içerisinde fiziko- kimyasal reaksiyonlarla zararlı, zehirli maddeler oluşur, toprağı, yeraltı suyunu, havayı, gölü, akarsuyu ve denizi kirletir ve bu maddeler besin zinciri vasıtasıyla insana döner ve deprem bölgelerinde, hastalık ve ölümler uzun sürede etkili olur.
Onun için deprem molozunun bertarafında uluslararası kaide ve yöntemlere dikkat edilmeli ve çevre korunmasına özen gösterilmelidir. Sevgiyle
Konuyla ilgili yetkililere değerli bir uyarı.
İTÜ tarafından yayınlanan
“6 Şubat 2023
04.17 Mw 7,8 Kahramanmaraş (Pazarcık, Türkoğlu), Hatay (Kırıkhan),
ve
13.24 Mw 7,7 Kahramanmaraş (Elbistan / Nurhak-Çardak)
DEPREMLERİ
Ön İnceleme Raporu”
adlı raporun 117-130 sayfalarında yer alan “5.3: Deprem Atıklarının Yönetimi” başlıklı sayfalarda bu hususa yer veriliyor.
Raporun indirileceği bağlantı: https://haberler.itu.edu.tr/docs/default-source/default-document-library/2023_itu_deprem_on_raporu.pdf