Skip to main content

UNDP, COP27, Sürdürülebilirlik, Paylaşım Ekonomisi Zirvelerinden Meraklısına Notlar..

UNDP İNSANİ GELİŞME RAPORU sunumuna katıldım, geçenlerde. Açılış konuşması yapan Tunç Soyer’e realist ütopya kitabımı verdim.  “Belirsiz Zamanlar, Huzursuz Yaşamlar; Dönüşen Dünyada Geleceğimizi Şekillendirmek “ adını taşıyan toplantıda; STK lar SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK TASARIMI için nasıl bir araya gelebilir diye bir soru sordum, panelistlere. Link de toplantıyı izleyebilir ve rapora ulaşabilirsiniz.

Link-1 UNDP

İzmir de Teknoloji Buluşmaları toplantısında konuşan dr. Cem Kınay Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarından bahsederek, geleceği şekillendirmek zorundayız yoksa bir geleceğimiz olmayacak dedi.

Link-2 C. Kınay

https://www.instagram.com/p/CkIvkXuLpDT/

İzmir de ilk kez yapılan paylaşım ekonomisi zirvesinde konuşan Emin Çapa ya realist ütopya kitabımı verdim, link de zirve fotoğraflarını izleyebilirsiniz. “Başka bir dünya inşa etmek zorundayız. Bunun için başka bir insan inşa etmek mecburiyetindeyiz. Gelecek inşa edilen bir şeydir” diyerek zirveye damgasını vurdu, Emin Çapa.

Link-3 E.Çapa

https://www.instagram.com/p/Ck_iEywrdE0/

İzQ Gelecek için sürdürülebilirlik zirvesinde filozof, sosyal girişimci Itır Erhart  ile realist ütopya kitabım hakkında görüştük. İklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, Pakistanlı iklim aktivisti Ayisha Sıdıka’nın şiiri ile bizi Pakistan da ki selin içine attı.

Link-4 Itır ve Atlas

https://www.instagram.com/p/ClBhGgKo9Ht/

COP27 toplantılarını basından ve naklen izlerken, gezegenimizi yok oluşa götüren fosil şirketlerin lobileri etkisinde olan gelişmiş ülke siyasi liderlerinin, Pakistan gibi iklim değişiminden en çok hasar gören ve etkilenen ülkelere söz verdikleri ve ekolojik borçlu oldukları ülkelere tazminatları ödememek nasıl “greenwashing” yaptıklarını gördüm ve Atlasa bir tweet attım o da retweeted. Ayisha Sıdıka COP27 de ki “greenwashing “ karşı tek başına durdu, onun dışında ise cop27 de cop26 da cop25 de….  Hepsi ” çöp “ ÇÖP28 de …

Link-5 AYİSHA SIDIKA cop27 diyor ki

 “Diyelim ki (farzı muhal) toplumsal kültürümüzde doğuştan bir arıza var ya da başka toplumlarla ilişkiler sonunda oluştu. Mesela, “meraksızlık” olarak tanımlanabilecek ve aydınlanma devriminin kaçırılmasına ve bir türlü yakalanamayışına yol açan, doğuştan gelen bir sorun var. Ve gen-kültür etkileşimi nedeniyle nüfusun önemli bir bölümünün bu çağa ayak uydurmak istemeyişi gibi bir sorun yaratıyor. Sorunlarını doğru tanımlamıyor, çözüm aracı geliştirmiyor, geliştirilebilenleri kullanmıyor vs vs.

Nereden başlanacak? “Diye soruyor TINAZ TİTİZ, Kültürel DNA onarılabilir mi ? yazısında.

“Yardımseverlik koşuları ile bireylerin ve kurumların spor yoluyla harekete geçmesini sağlayarak toplumsal dayanışmaya ilham kaynağı olan “Adım Adım Oluşumu”, altıncı kez düzenlenen Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün sahibi oldu. Adım Adım Kurucu Üyesi Itır Erhart, ‘Kendimizi, tüm potansiyelimizi gerçekleştirdiğimizi, türümüzün ve diğer canlıların iyi olma haline küçük de olsa bir katkı sunduğumuzu fark ettiğimizde hissettiğimiz ‘’tamamlanma’’ hissi.’“ için koşuyoruz‘’Biz Adım Adım hayalini kurarken, sistemi kurgularken, hedefler koyarken umutluyduk.  ‘Umut’ kavramını biz hiçbir şey yapmasak da her şeyin güzel olacağına bir tür pasif optimizm, Polyannacılık anlamında kullanmıyorum. Tam tersine, gelir adaletsizliğinin, eğitime, sağlığa erişimdeki sorunların azalmasına, iklim krizinin çözülmesine, biyoçeşitliliğin korunmasına, cinsiyet eşitliğine yönelik bireysel ve kolektif aksiyona davet eden, bir ‘umut’tan bahsediyorum.”

Link-6 adım adım oluşumu alıntı

https://www.koc.com.tr/medya-merkezi/haberler/2022/adim-adim-2022-mustafa-koc-spor-odulunu-kazandi

123 000 kişi adım adım için koştu, 1000 000 kişi bağış yaptı ve 153 mio TL bağış toplandı, STK lar için.

Umut inşa edilebilir, gençlikle birlikte koşarak. Ortak amaçlar için koşabiliriz.

Çaycuma’da, “Doğa bütünlüğünün bir parçası olan hareketli yaşam” adına büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. 2. Çaycuma Yol Koşusu büyük bir katılıma sahne oldu. Milli atletler ve halkın geniş katılımının sağlandığı bu organizasyon Adil Yaşam eylem planının bir aşaması oldu. Koşarak kültürel DNA onarılabilir, halay çekerek de. Toplumsal Atalet momenti birlikte koşarak kırılabilir, kişisel atalet momenti ise sosyal medyada kırılabilir.

Sosyal medya hesaplarımda, tüm dünyaya sürekli ilettiğim mesajlar ile son noktamı koyabilirim, egünceme-blog-.

To be or to have.

Thats mind set problem.

İts time to moving from ego to eco.

No nauture, No future

We dont have time

Think circular be friend of tuva like Richard Feynman

https://app.wedonthavetime.org/profile/cahit_gunaydin CAHİT GÜNAYDIN https://twitter.com/chtgnydn  consulturk@gmail.com

Leave a Reply