(Bu sütunlarda Tuva’lı Kübey’in Adil Yaşam® notları başlığı altında yayımlanan yazılarda geçen Tuva, Kübey, Hömey/Kömey gibi kavramlar için https://adilyasam.net/tuvali-kubeyin-adil-yasam-notlari-hakkinda/ adresindeki birkaç paragrafa göz atıp geri dönmeniz önerilir. Tuva’nın bu denli sık anılmasının nedeni, doğaya eşsiz saygıları nedeniyledir.)
Ben Tuvalı Kübey1; şimdi size söyleyeceklerimi okumadan önce dijital mankurt kapanlarını bir kapatınız lütfen (elinizdeki telefonlardan bahsediyorum).
Bu “dijital mankurt kapanları” ile insanoğlunun büyük bir kısmı, yankı odalarında dönüp, duruyorlar.
Bir distopya yaşıyorsun ey insanoğlu. Öyle bir distopya ki, bugüne kadar yazılmış tüm bilim kurgu distopya romanlar, öyküler altıncı yok oluş çağındaki ütopyalar gibi kalıyor.
Çoğunuz çaba sarf etmeden okuyamıyorsunuz. Okuduğunuz zaman, bir önceki tümceyi anımsamıyorsunuz. Sürekli emojiler ile iletişim kuran bir dijital yerli kuşak var. Diğer yanda AL-KULLAN-AT tüketim ideolojisi ile yaşayan dijital göçmen kuşak.
Bir sayfa okuduktan sonra her şeyi unutuyorsunuz. O yüzden çok kısa reels videolar, tiktoklar izliyorsunuz, tüm dikkatiniz üç hadi bilemedin beş dakika ya da TED Talks gibi 20 dakika olsun.
Bunu bildiğimden, daha önce kısa öyküler anlattım, şimdi de kısa kısa notlar ile size ormanın, denizin, dağların, nehirlerin sesi ile anlatacağım, bizi nasıl yok ettiğini.
Sorun çok derindedir. Yazılar dünyanın soyutlaşan imgelerini temsil eder. Okuduğunuz zaman, bir video gibi görüntüler görmediğiniz için; kavramlar ile düşünmek zorundasınız. Hazır hap bilgileri bulmak, okumak kolay, internet çok kirli, çok.
TUVALI KÜBEY ne diyor şimdi, diye kendi kendinize bir soru sormanız gerek. Yazar burada ne demiş, ana fikri nedir bu kitabın?
Bu notları okuduğunuzda daha önce burada yazılanları anımsamanız ve düşünceler arası bağlantı kurmanız gerek. Her düşünce bir bulmacanın parçasını oluşturuyor. Notların bütünü ise bulmacanın çözülmüş halini, yani büyük resmi ya da sürdürülebilir yaşam kültürü tasarımını ifade eder. Ben buna “Tuva dostu olmak” diyeceğim, Tuva lı Richard Feynman gibi. Şimdi büyük resimi çizmek istersen, yankı odandan çıkman gerekiyor.
Ey insanoğlu
Çoğunuz körlerin fil tanımı gibi bakıyorsunuz, gezegene.
Konunun uzmanları raporlar yazıyor ama kimse okumuyor.
Okumadan savunamazsınız ki bizi.
Ben Tuva’lı Kübey; avukatlarımı arıyorum.
Şimdi gözünü kaldır, çevrene bir bak.
Oturduğun odanın ya da kafe’nin penceresinden bak; bir ağaç gördün mü? Ya da bir canlı, güvercin, kedi, solucan, kelebek ya da bir sinek…
Şimdi üç kere nefes al, ver.
Nereden geldi bu oksijen.
Görebiliyor musun?
- Kübey: Bkz. https://www.wikiwand.com/tr/K%C3%BCbey ↩︎