Canlı ve cansız varlıkların (yani “bütün”) birbirlerine karşı haklarının gözetilmesinde, en çok dikkat edilmesi gereken varlık insan türü olsa gerek. Beyin Kitle İndeksi açısından diğer varlıklardan önde olan türümüz, hak çiğneme konusunda da -ne yazık ki- yine açık ara öndedir. Muhtemelen sebep yine o övündüğü zekasının kötüye kullanımıdır.
Kötüye kullanımın bir dizi nedeni olsa da önde gelenlerden birisi “çocuklarımızın yetiştirilmeleri sırasında büyüklerinden saklı içerikle öğrendikleri yıkıcı bencillik” olsa gerekir. Şu karikatür bu gerçeği ne güzel ifade etmiş!
Başta ebeveynler olmak üzere ailenin hırslarının kurbanı olabilen çocuklar, hiçbir şeyden tatmin olmaz biçimde, dışındaki dünyayı oyuncaklarına katabilmek için sömürmekte ama yine de doymamakta.
Çocuklarının, kendi ayakları üzerinde durması yerine, yapay yollarla herkesten önde olması gerektiğine inanmış aileler, birer kar küreyici olarak çocuklarının ödevlerini bile kendileri yapmaktadır. Şu mektup bir öğretmen tarafından velisine yazılmıştır ve herhangi bir açıklama gereksizdir.
Muhtaç çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? Lütfen ödevlerini yapın, çevresinden izole edin ve rekabete özendirin. Birinci sınıf yıkıcı benciller ortaya çıkacağından emin olabilirsiniz.
“Başta ebeveynler olmak üzere ailenin hırslarının kurbanı olabilen çocuklar, hiçbir şeyden tatmin olmaz biçimde, dışındaki dünyayı oyuncaklarına katabilmek için sömürmekte ama yine de doymamakta.” ifadesine örnek bu olabilir:
– https://twitter.com/BBCLauraKT/status/1568571047892459523 “Hizmetçi masaya el atsın. Benim bunlara el atmam beklenemez.” diyor Prens Charles.
– https://twitter.com/ABC/status/1568570431719804928 Bu da devamı sayılır.
Kendi tarihimizden, bana göre olumlu bir örnek şudur:
“Fatih Sultan Mehmet Han çocukken çok yaramaz bir öğrenciydi. Ders esnasında yaptığı şımarıklıklarla Hocası Akşemseddin’i çileden çıkarırdı. Hocası kendisine kızdığı zaman hemen “Ben Padişahın oğluyum bana bir şey yapamazsın” deyip tehdit ediyordu. Padişaha şikâyet etmeyi edepsizlik sayan Akşemseddin, durumu II. Murat’a anlatamıyordu. Ancak gün geldi artık küçük Mehmet’in yaptığı yaramazlıklar çekilmez hale geldi.
Bunun üzerine destur dileyip II. Murat’ın huzuruna çıktı. “Padişahım size bir hususu arz edeceğim ancak hayâ ediyorum” deyince II. Murat “Buyur çekinmeden anlatabilirsin” dedi. Bu söz Akşemseddin’i rahatlattı ve başladı olayı anlatmaya. Padişahım oğlunuz, ciğer pareniz Fatih çok yaramaz, onun yaramazlıkları yüzünden ders işleyemiyorum, kendisine kızdığım zamanda hemen sizinle beni tehdit ediyor deyince II. Murat Akşemseddin’in yanına gelerek kulağına bir şeyler fısıldar.
II. Murad’ın kulağına söylediği sözleri duyan Akşemseddin çok şaşırdı. Bu ne plandı, mümkün değildi bu planı uygulamak. Akşemseddin plan konusundaki rahatsızlığını padişaha ilettiyse de Padişah onu dinlemedi ve bu iş olacak dedi.
Ertesi gün yine derste Fatih Sultan Mehmet yaramazlık yapıyordu. Akşemseddin’in uyarısına aynı tehdit cevabını verdiği sırada Padişah ansızın kapıyı açıp içeri girdi. Bu olay karşısında Akşemseddin hiddetlenerek Padişaha bağırdı ve bir tokat atarak, bu şekilde sınıfa giremeyeceğini izin istemesi gerektiğini söyleyerek derhal dışarı çıkmasını istedi. Padişah mahcup bir şekilde boynunu bükerek özür diledi ve dışarı çıktı.
Olaylar karşısında Fatih Sultan Mehmet’in nutku tutulmuş ne yapacağını şaşırmıştı. Güvendiği babası tokat yemişti. Fatih Sultan Mehmet allak bullak olmuştu. Az sonra kapı vuruldu ve Padişah mahcup bir şekilde içeri özür dileyerek girdi. Plan muhteşem bir şekilde işlemişti. O günden sonra Fatih Sultan Mehmet asla yaramazlık yapmadı. Çünkü güvendiği dağlara kar yağmıştı.
İşte Akşemseddin’in kulağına fısıldanan muhteşem plan, işte çocuk eğitimi.
Koskoca padişah sırf çocuğunu terbiyesi için gözünü kırpmadan tokat yemeği göze almıştı… “