Skip to main content

Doğa  ozanı  Goethe  çiçeklerin yaprak sürgünlerinin biçim  değiştirmesinden  olduğunu  açıklayan bir botanik bilim insanı idi.

 Botanik   Öğrenimimin Hikayesi  başlıklı  yazısında  “  yazık ki  ben  az  çok  ozan  olarak  tanınıyorum ama  benim  doğa  bilimleri  öğrenim  ve  incelemeleri  için  ne  kadar  çalıştığımı  bilen  pek  az “  diye  yakınır.

Alpler’de  bizim  dağlarımızda olduğu  gibi  yaylalar vardır,  hayvancılık  yapılır. Alp  çayırlarında  yayılan  hayvanlar  düzensiz  otlatılmaz. Sahipsiz, bakımsız,  mera  yoktur  oralarda. Özel  kişilerin  olmayan  meralar  milletin  malıdır. Milletin  malı  deniz  değil,  azizdir. Yurtlarının,  dağlarının  süsü,  ziyneti  olan  o  çiçekleri  koparmak da  kimsenin  aklına  gelmez. Zaten  onların  çoğu, doğa  koruma  kanunları sayesinde, türlerini sürdürürler. Almanlar ve Alp dağları civarında yaşıyan insanlar çiçekleri görmek, kokularını içlerine çekmek için dağ gezileri yapar, kamp hayatı yaşar, doğa ile iç içe yaşarsan doğaya ait hissetmen kolaydır, kendini.

Bilimsel araştırmalarının yanı sıra botanik bilimini halkımıza tanıtmakta öncülük yapan doğa aşığı, Prof. Hikmet Birand’ın Alıç Ağacı ile Sohbetler kitabından alıntı yaptım, bu egünceme başlarken. Doğa dostu olanların baş ucu kitabıdır. Goethe gibi doğa ozanları aşılar, doğa sevgisini topluma.

Neredeyse yarım yüzyıl önce Ankara’da Dikmen sırtlarında yalnız bir alıç ağacı ile bilge ruhlu bir üniversite hocası sohbet etmeye başlar. Tüm bu sohbeti o anların tanığı Prof.Dr. Hikmet Birand “Alıç Ağacı ile Sohbetler” adıyla kitaplaştırmıştır. Okurken  doğadan nasıl kopartıldığına şaşıyor, insan. Doğayı okuma kitabı olarak  tüm ekolojik okur yazarlar eline almalı, belki birileri sesli kitap yapar, YouTube videosu çeker, podcast yayınlar, alıç ağacı ile sohbetlere tüm çevreciler, iklim aktivistleri, yeşil dönüşümcüler sanal dünyada bir şekilde katılabilir mi diye egüncemi yazdım. Bitki  sosyolojisi  bilim dalı kurucusu prof.dr. Hikmet Birand’ın bu kitabı yok olan doğamızın sesidir.

Alıç Ağacı’na göre “bu sohbetleri okuyanlar Anadolu’yu gezerken bakıp geçtikleri, görmeden geçtikleri manzaraları artık başka bir gözle gözetleyecekler; gördükleri her otun, her çalı ve tek ağacın, taşın toprağın, anlattıklarına kulak verecekler ve onlara karşı davranışlarına herhalde bir çekidüzen vereceklerdir.”

Cahit Günaydın (consulturk@gmail.com)16.06.2023

Leave a Reply